Woordenspel gaat door

1796769_985445184822378_7645796691769538477_o

Eerder al merkten we hoe burgemeester Van der Laan speelde met woorden rondom het project Havenstraat. Werken aan de toekomst zou zowel werken aan een toekomst in Nederland als aan terugkeer inhouden. Na het project bestempelde hij het echter als mislukt, omdat maar zo weinig mensen waren teruggekeerd.

Nu, bij het nieuwe loket programma vreemdelingen, is er weer expliciet gezegd dat werken aan de toekomst zowel over een toekomst in Nederland als in het thuisland kan gaan. Hoewel nog veel onduidelijk is over het programma, bijvoorbeeld wie de benodigde expertise gaat inbrengen, wat de verschillende criteria zijn en wie die gaat toetsen, wordt langzaam wel hetvolgende duidelijk.

– Voor mensen die willen tekenen voor terugkeer is er de mogelijkheid om een paar weken in een soort pre-VBL (vrijheidsbeperkende lokatie) te verblijven, voordat ze naar de reeds bestaande VBL in Ter Apel kunnen. Onduidelijk wat daar het voordeel van is. Mensen kunnen alleen hiervoor in aanmerking komen als ze goede papieren bezitten waarmee ze daadwerkelijk kunnen terugkeren. In praktijk zouden de mensen die goede papieren hebben deze al lang gebruikt hebben, of wel om asiel mee te krijgen (de meeste mensen in de groep, krijgen geen asiel omdat ze niet kunnen aantonen waar ze vandaan komen) dan wel om terug te keren (de meeste mensen hebben al vaak getekend voor terugkeer of vanuit detentie mee moeten werken aan terugkeer) maar dat lukte niet vanwege de afwezigheid van deze papieren.

– Voor mensen die ziek zijn, komt er 24 uursopvang vanuit het loket. Die 24 uursopvang is er nu ook al, alleen is er niet voldoende plaats. Vanuit het loket komen er naar wat we begrijpen enkele tientallen plaatsen bij. Dit is mooi. Maar het gaat wel voorbij aan een aantal zeer belangrijke principes en problemen. Het eerste probleem dat we ervaren is dat het bijna onmogelijk is mensen met grote problemen geplaatst te krijgen. De vraag is wat daar nu aan verandert. De volgende vraag is wie bepaalt dat iemand ziek is en op basis van welke criteria? De meeste mensen in de groep hebben bijvoorbeeld PTSS (post traumatisch stress syndroom). Wordt dit als ziek beschouwd?

– Voor mensen die aan hun toekomst in Nederland willen werken, is er de nachtopvang. Die is er nu ook al. Zij worden met hun zaak geassisteerd door VWN (Vluchtelingenwerk). Dat kan nu ook al. De meeste mensen werken al aan hun toekomst en aan hun zaak. Dit is echter zeer lastig en zeer frustrerend en voor veel mensen geldt het bekende resultaat dat ze in het asielgat vallen. Nu hebben ze daarvoor echter nog een plek die ze ‘thuis’ kunnen noemen in een kraakpand. Werken aan je procedure vanaf de straat is nagenoeg onmogelijk. De vluchtelingen hebben al vaak aangegeven niks met nachtopvang te kunnen.

Kortom, het loket lijkt meer van wat er al is, zonder rekening te houden met het asielgat waar mensen in zitten en maar niet uit komen. Maar dan in andere en mooiere woorden beschreven. Wederom een woordenspel dus en wel een waarmee mensenlevens gemoeid zijn. Het lijkt er ook op dat er wel degelijk voorwaarden verbonden worden aan de opvang; iets dat via rechtspraak reeds verboden is. En wat verbloemd wordt door het woordgebruik.

Omdat er nog zoveel over het loket onduidelijk is, hopen we dat we het verkeerd begrepen hebben en/of dat er nog veel gaat veranderen aan het voorstel.