Burgemeester negeert alle adviezen en is boos op de verkeerde partij

door Pieter Smit

Burgemeester Van der Laan heeft veel energie gestopt in het steunen van de dakloze vluchtelingen en dat siert hem. Maar nu is hij boos dat veel vluchtelingen niet meewerken aan hun terugkeer. Hij haalde echter vorig jaar Vluchtelingenwerk Nederland er bij om uit te zoeken hoe het nu eigenlijk zit met de asielkansen en de terugkeerbaarheid van de uitgeprocedeerde asielzoekers van Wij Zijn Hier.

Na gedegen onderzoek was hun antwoord tweeledig:
1. Veel meer dan de helft had niet op deze manier afgewezen mogen worden.
2. Van de groep die onder de huidige regels misschien wel terecht is afgewezen, komt een groot deel uit landen waar je met goed fatsoen geen mensen heen uit kan zetten.

Recentelijk bevestigden de Duitse rechter, de Verenigde Naties en twee mensenrechtenorganisaties dit laatste. Daarmee is het mantra dat uitgeprocedeerden automatisch terug moeten, definitief van tafel. Zowel Duitsland als de EG, als een snel groeiend deel van de tweede kamer menen dat het daarom onjuist is om zulke mensen zonder enige kans om hun eigen broek op te houden, op straat te gooien.

Onlangs gaf ook staatssecretaris Teeven toe dat het asielbeleid niet sluitend is, en hij gebruikte zelfs het woord ‘onuitzetbaren’. Daarmee is ook de overeenkomst tussen Den Haag en burgemeester weg. Immers, burgemeesters zouden ophouden met zelf opvangen, als Den Haag een sluitend asielbeleid zou verzorgen.

De meeste vluchtelingen hebben dus groot gelijk dat ze niet meewerken aan hun uitzetting. De burgemeester heeft echter het rapport van Vluchtelingenwerk genegeerd en ingezet op een terugkeerquotum, en hij is nu boos op vluchtelingen en activisten omdat die de zelfde mening hebben als Vluchtelingenwerk, de Duitse rechter, de Europese Unie en internationale organisaties.

Het zou de burgemeester sieren als hij de moed had om aan te knopen bij Teeven’s ‘onuitzetbaren’ en ‘niet sluitend’, verder wat minder aan de leiband van de staatssecretaris te lopen, en vooral als hij de door hem elders ingewonnen en ontvangen adviezen serieus zou nemen.

Geef een reactie