We Are Here presenteert zichzelf op de Afrikadag

We Are Here! Onder deze naam staat de groep vluchteling-activisten die eerder de Vluchtkerk in Amsterdam bewoonde bekend. De groep bestaat uit asielzoekers uit verschillende landen die kort of lang in Nederland zijn en zijn uitgeprocedeerd zonder recht op verblijf of onderdak. Ze hebben zich een jaar geleden verenigd om hun probleem zichtbaar te maken en actie te voeren tegen onder andere arrestatie en uitzetting van ongedocumenteerde vluchtelingen. Na in de Vluchtkerk en de Vluchtflat gewoond te hebben zijn zij sinds begin oktober gevestigd in het Vluchtkantoor, hartje Amsterdam. Inmiddels zijn er zo’n tweehonderd uitgeprocedeerde maar onuitzetbare vluchtelingen afkomstig uit zo’n 15 verschillende landen aangesloten bij ‘Wij Zijn Hier’.

Op de Afrikadag zal de We Are Here band een optreden verzorgen in de Kleine Zaal. Eerder dit jaar traden zij op in Paradiso om hun situatie onder de aandacht te brengen. Onder begeleiding van singer-songwriter Laurens Joensen hebben de bewoners de band We Are Here gevormd. Deze formatie zal het Vluchtflat item openen, waarin het Nederlandse asielbeleid onderwerp van gesprek zal zijn. Twee vluchteling-activisten van het Vluchtkantoor zullen bezoekers op de hoogte brengen van de stand van zaken van de We Are Here protestacties. Wat zijn de doelen en strategieën van de acties? Wat moet er veranderen in het Nederlandse asielbeleid? En hoe kunnen anderen de acties steunen? Elke Uitentuis, kunstenaar en documentairemaker en nauw betrokken bij het protest, en Sander Terphuis, initiatiefnemer van de petitie tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, zullen ook deelnemen aan het gesprek over één van de meest urgente politieke actualiteiten van het afgelopen jaar.

‘We Are Here’ presenteert zichzelf op de Afrikadag op 2 November in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 te Amsterdam. Het ‘We Are Here’ item is van 13:30 tot 14:30 in de Theaterzaal.

Geef een reactie