‘WE ARE HERE’ WIL DE DIALOOG AANGAAN VOOR EEN OPLOSSING, NIET DE ZOVEELSTE ONTRUIMING

14192194_1239591599407734_3832191740216753520_n

7 september om 15:00uur, kort geding op de Parnassusweg 220. De vluchtelingengroep We Are Here heeft geen gebouw nodig. Ze hebben een plaats nodig om permanent te verblijven en een normaal leven op te bouwen. Daarom gaat de groep naar de rechtbank met het voorstel om met de betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten.

Enige achtergrond informatie: De hoorzitting op 7 september 2016 gaat over de ontruiming van de verblijfplaats van de vluchtelingengroep aan de Pieter Calandlaan 1, het oude stadsdeelkantoor, een gemeentegebouw. De gemeente heeft besloten dit tijdelijke onderkomen te verhuren aan de IND.
Als de gemeente haar ontruiming doordrukt zal de vluchtelingengroep opnieuw op straat terecht komen. De vluchtelingen verplaatsen zich nog steeds van gebouw naar gebouw, terwijl ze ook moeten reizen en andere zaken regelen om aan de eisen van IND te voldoen en zo hun verblijfsvergunning te verwezenlijken.

De straat is gevaarlijk en we hopen ditmaal op meer geluk.

1. Een positieve uitspraak betekent voor de vluchtelingengroep ‘We Are Here’ een kleine stap in de richting van een meer definitieve oplossing voor de groep.

2. Een negatieve uitspraak brengt het leven van deze 148 vluchtelingen op straat in gevaar. De meeste van deze mensen zijn getraumatiseerd door de huidige situatie, door depressies en door oorlogstrauma’s (PTSS).

3. Drie leden van de groep zijn overleden, waarvan Hashem J. (32 jaar) nog afgelopen juli. Hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt na jaren in een eindeloze situatie van procedures te zijn geweest. We willen het verlies van meer levens vermijden.

4. We willen graag een dialoog aangaan met jullie, de Nederlanders, politici, burgemeester en IND, om zo in gesprek gezamenlijk een oplossing te vinden.

5. De regering heeft een BBB-oplossing aangeboden, en we dachten dat dit een goede eerste stap richting een dialoog was, maar:
– De BBB is geen goede oplossing en zeker niet voor getraumatiseerde mensen die medicijnen slikken, nachtmerries hebben en dan ‘s ochtends vroeg in verwarde staat op straat gezet worden tot het eind van de middag.
– In de BBB locaties is niet genoeg ruimte voor de hele groep. De groep wil samen blijven omdat zij binnen de groep als familie voor elkaar zorgen en sommigen extra zorg nodig hebben.

Vrijdag 2 september wordt er gedemonstreerd voor de rechten van de vluchteling.
Aanvang 10.00uur op de Pieter Calandlaan 1. De demonstratie verplaatst zich via meerdere locaties in de stad naar het eindpunt in de tuin van het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie (Nieuwe Herengracht 18)
Op zondag 4 september wordt het vierjarig bestaan gevierd in de Vluchtgemeente (Pieter Calandlaan 1) van 14.00 tot 22.00uur.
Op woensdag 7 september is het kort geding over de ontruiming.
Op woensdag 14 september gaan de mensen in Daalborgh naar de rechtbank om dezelfde redenen.